Kdo je pulmolog?

Pulmolog je specialist, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem boleznimi respiratornega sistema. Sestavljajo ga organi, ki nam pomagajo dihati, na primer dihalne poti, pljuča, dihalne mišice. Nekatere bolezni respiratornega sistema lahko vplivajo tudi na kardiovaskularni sistem in druge organe. 

Med bolezni, ki jih zdravijo pulmologi spadajo:

 • Astma
 • Bronhiektazije
 • Bronhitis
 • Kronična obstruktivna pljučna bolezen
 • Emfizem
 • Intersticijske pljučne bolezni
 • Pljučni rak 
 • Obstruktivna sleep apnea
 • Poklicne bolezni pljuč

Storitve

Pulmološki pregled

Z zdravnikom se najprej pogovorite o vaših težavah, pridruženih boleznih in zdravilih, ki jih prejemate, nato sledi telesni pregled. Tako si zdravnik ustvari svojo začetno diagnozo, ki jo nato potrdi ali ovrže z morebitnimi dodatnimi preiskavami.

Rentgensko slikanje prsnega koša

Rentgensko slikanje prsnega koša (RTG p.c.) je postopek, kjer s pomočjo rentgenskih žarkov naredimo sliko pljuč, srca, dihalnih poti, krvnih žil in skeleta. Pomaga nam pri odkrivanju bolezni organov prsnega koša, na primer pljučnice, zlomljenih reber, srčnega popuščanja, atelektaze pljuč in pljučnega raka.

 Kljub temu, da je rentgensko sevanje za naše telo nevarno, je doza sevanja, ki se sprosti ob rentgenskem slikanju prsnega koša tako majhna, da ne ogroža našega zdravja. Pravzaprav je manjša od doze sevanja, ki smo ji izpostavljani preko naravnih virov sevanja v naravi.

Testi pljučne funkcije

Različne bolezni prizadenejo delovanje pljuč. Teste pljučne funkcije uporabljamo za odkrivanje in opredelitev bolezni pljuč.

Izvajamo:

 • Spirometrijo
 • Metaholinski test
 • Difuzijski test 

Spirometrija

Kaj je spirometrija?

Spirometrija je test, ki ga uporabljamo za opredelitev delovanja pljuč in dihalnih poti. Meri pretok zraka, ki gre v pljuča in iz pljuč. S spirometrijo potrdimo različne diagnoze kot so kronična obstruktivna pljučna bolezen, astma, restriktivna bolezen pljuč in druge. Poleg tega lahko spremljamo, kako učinkovito je zdravljenje kroničnih bolezni pljuč.

Kako poteka preiskava?

Meritev opravimo tako, da v sedečem položaju globoko vdihnete in nato čim hitreje izdihnete zrak v poseben aparat, imenovan spirometer. Aparat zabeležili, koliko zraka ste vdihnili in koliko izdihnili, ter hitrost pretoka zraka.

Metaholinski test

Kaj je metaholinski test?

Metaholinski test uporabljamo zato, da ocenimo, kako odzivne ali reaktivne so vaše dihalne poti na snovi v okolju. Test nam pomaga postaviti diagnozo astma. Med testiranjem s pomočjo posebnega aparata vdihujete raztopino metaholina, ki lahko povzroči zoženje dihalnih potri, podobno kot pri astmi. Po vdihavanju metaholina boste opravili spirometrijo, s katero opredelimo, ali je prišlo do zožitve dihalnih poti in v kolikšni meri. 

Kako poteka testiranje?

Testiranjem začnemo s spirometrijo, da opredelimo izhodiščno vrednost pljučne funkcije. Nato pričnemo z vdihovanjem metaholnima v zelo nizkem odmerku ter ponovimo spirometrijo, s čimer preverimo, ali je prišlo do zoženja dihalnih poti. Odvisno od rezultatov, ponovimo vdihovanje metaholina z višjo koncentracijo, čemur sledi spirometrija. Postopek ponavljamo do maksimalne predpisane koncentracije. Med testiranjem se lahko pojavi občutek stiskanja v prsnem košu in kašelj. Če pride do občutka težkega dihanja, piskanja v prsih ali pomembne zožitve dihalnih poti, test prej prekinemo, preiskovanec pa vdihne  zdravilo, ki razširi dihalne poti. 

Ali je test varen?

Metaholniski test je varen in zelo redko povzroča stranske učinke, vendar ga v nekaterih primerih ne smemo izvajati, zato se pred testiranjem se vedno pogovorimo o vaših težavah in pridruženih boleznih. 

Sem spadajo: 

 • zelo slaba izhodiščna pljučna kapaciteta, 
 • možganska kap ali srčni infarkt v zadnjih 3 mesecih pred testiranjem, 
 • nenadzorovan visok krvni pritisk, 
 • anevrizma aorte ali možganskih žil,
 • nosečnost.

Metaholinskega testa ne izvajamo, če ste pred tem preboleli vnetje dihalnih poti od običajnega prehlada do pljučnice. Brez simptomov in znakov  vnetja morate biti vsaj 14 dni.

Difuzijski test

Kaj je difuzijski test?

Z difuzijskim testom preverimo, kako dobro prehajajo plini iz  zraka v kri  na nivoju najmanjših dihalnih poti.  Na ta način lahko, skupaj z drugimi testi, opredelimo, ali respiratorni sistem pravilno in učinkovito deluje.  Test je zasnovan tako, da preverimo, kako dobro kisik in ogljikov dioksid prehajata iz pljuč v kri in obratno, kar imenujemo difuzija. Testiranje poteka v nekaj korakih, ki vam jih naše osebje natančno razloži.  Testiranje je varno, brez resnih stranskih učinkov.