Kaj je dermatovenerologija?

Dermatovenerologija je veja medicine, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem bolezni kože, las in nohtov ter spolno prenosljivih bolezni. 

Odkrivamo in zdravimo številne kožne bolezni:

 • rozacea in perioralni dermatitis 
 • seboroični dermatitis
 • akne in odstranjevanje brazgotin po aknah
 • alergijske kožne bolezni (atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, urtikarija)
 • luskavica
 • vitiligo
 • izpadanje las
 • preventivni dermatoskopski pregledi kožnih znamenj s fotodokumentacijo
 • odstranjevanje nenevarnih kožnih tumorjev in znamenj
 • odkrivanje in zdravljenje predstopenj kožnega raka
 • odkrivanje in zdravljenje kožnega raka
 • odstranjevanje pigmentnih sprememb
 • odstranjevanje razširjenih kapilar in drugih nenevarnih žilnih sprememb
 • zdravljenje krčnih žil in venske razjede
 • ultrazvočni pregled ven nog

Storitve

Dermatovenerološki pregled

Ob bolezenskih znakih kože, las in nohtov poiščite pomoč specialista dermatovenerologa.

Kako poteka dermatovenerološki pregled?

Pregled pri specialistu dermatovenerologu je sestavljen iz dveh delov. Najprej se pogovorimo o vaših težavah, poteku bolezni in morebitnem predhodnem zdravljenju, nato sledi pregled, pri čemer si v primeru kožnih znamenj in nekaterih drugih kožnih sprememb pomagamo z dermatoskopom, ki kožne spremembe 20-krat poveča, lahko pa takšne fotografije tudi shranimo-fotodokumentiramo. Na podlagi pogovora in ugotovitev ob pregledu, skupaj sestavimo načrt ukrepanja in zdravljenja tako z lokalno kot tudi sistemsko terapijo.

Dermatoskopija pigmentnih kožnih znamenj

Kaj je dermatoskopija?

Dermatoskopija je neboleč diagnostični postopek, ki ga uporabljamo za  odkrivanje melanoma in drugih kožnih rakov, pa tudi za pregled ostalih pigmentnih kožnih lezij. Izvajamo jo z dermatoskopom, ki omogoča pregled kože pri 20-kratni povečavi, kar nam omogoča bolj natančno opazovanje in analizo. Ker se pigmentne kožne spremembe pogosto spreminjajo in nastajajo na novo, je pomembno, da kožne spremembe fotografiramo. Ob kontrolnem obisku lahko staro in novo fotografijo primerjamo, kar nam izboljša sledenje kožnih sprememb in odločanje o nadaljnjem zdravljenju.  Za fotografiranje in dokumentiranje kožnih sprememb uporabljamo sistem FotoFinder.

Kirurški posegi kožnih sprememb s histološko preiskavo

Če jemljete zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi (Aspirin, Marevan, Plavix…), se morate pred posegom predhodno posvetovati s svojim izbranim zdravnikom glede prilagoditve terapije. 

V nejasnih primerih, ko z osnovnim pregledom ne moremo natančno opredeliti narave kožnih sprememb ali je zaradi kliničnih značilnosti spremembo potrebno odstraniti, se odločimo za kirurški poseg, pri čemer odvzamemo košček tkiva ali odstranimo celotno spremembo. Odstranjeno tkivo pošljemo na histološko preiskavo, kjer ga pregledajo pod mikroskopom.

Kako poteka kirurški poseg?

Kirurški poseg poteka ambulantno v lokalni anesteziji. Predel kože, kjer bomo opravili poseg, razkužimo, omrtvimo z lokalnim anestetikom in sterilno pokrijemo. Odvisno od narave kožne spremembe jo izrežemo s kirurškim nožem v celoti ali le povrhnji del, kar imenujemo «shaving«. Zaustavimo krvavitev in rano zašijemo. Poseg ni boleč, pacient gre po operaciji domov.

Na kaj moram biti pozoren/pozorna po posegu?

Bodite pozorni, da mesta posega do odstranitve šivov (navadno 10-14 dni na trupu in okončinah, ter 5-7 dni na obrazu) ne močite. Zaščito pred soncem in izogibanje pretirani telesni vadbi svetujemo vsaj  6 tednov po posegu, saj lahko zaradi raztegovanja rane pride do povečanja brazgotine. Za čim lepše celjenje brazgotin po zacelitvi svetujemo nanašanje indiferentnega negovalnega mazila, lahko tudi silikonskega mazila ali obližev za zmanjševanje brazgotin. 

Odstranjevanje kožnih sprememb z lasersko ali radiofrekvenčno metodo

Kožne in žilne spremembe lahko odstranimo brez kirurškega posega z radio frekvenčno ablacijo ali lasersko terapijo.

Kako poteka poseg?

Pol ure pred posegom nanesemo na kožne spremembe anestetik v kremi, ki ga tik pred posegom odstranimo in tako opravimo poseg na delno omrtvičeni koži.  

Starostne bradavice, pecljate fibrome in druge nenevarne kožne spremembe odstranimo z radio frekvenčno metodo ali Er:YAG ablativnim laserjem. Sončne pege in druge nemelanocitne pigmentacije kože odstranjujemo s QS KTP laserjem. Mesto posega razkužimo in sterilno pokrijemo. Po posegu svetujemo obnovitveno ali antiseptično kremo do zacelitve kože še nekaj dni. Zašito pred soncem svetujemo pri vsakodnevni negi, zaradi zmanjševanje tveganja za nastanek kožnega raka, kot tudi staranja kože.

Žilne spremembe kot so hemangiomi, razširjene kapilare na obrazu in spodnjih okončinah odstranimo z Nd:Yag žilnim laserjem, kožo ob tem hladimo z mrzlim zrakom in gelom. Po posegu je na teh mestih vidna prehodna rdečina, lahko tudi oteklina, ki izzveni v nekaj dneh. Zaščito pred soncem svetujemo vsaj en mesec pred in po posegu.

Odstranjevanje kožnih sprememb z ekskohleacjio

Z ostro žličko ali kohleo izluščimo moluske, koničaste bradavice, starostne bradavice in hipertrofične aktinične keratoze. Mesto posega razkužimo in sterilno pokrijemo. Po posegu svetujemo obnovitveno ali antiseptično kremo še nekaj dni do zacelitve kože.

Odstranjevanje kožnih sprememb s krioterapijo

S pomočjo tekočega dušika naredimo omrzlino povrhnjice kože in s tem povrhnje ležečih kožnih spremembe kot so navadne bradavice, starostne bradavice, kondilomi pa tudi predstopnje kožnega raka kot so aktinične keratoze. Po krioterapiji nastane mehur, ki se v nekaj dnevih posuši, krasta odpade v tednu ali dveh, odvisno od velikosti mehurja. S krasto se odlušči tudi povrhnje ležeča kožna sprememba, ki jo odstranjujemo.

Zdavljenje površinske karcinomske rašče ( Mb. Bowen) s krioterapijo ali pomrzovanjem s tekočim dušikom po 3 mesecih.