Flebologija je veda, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem kronične venske bolezni. V začetnih fazah vidimo po spodnjih okončinah razširjene kapilare ali teleangiektazije in manjše krčne žile ali varice, ko bolezen napreduje opazimo večje krčne žile, otekanje in rdečino goleni in nazadnje vensko golenjo razjedo. Preventivni ukrepi, zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni ven so ključni da preprečimo napredovanje.

Odkrivamo in zdravimo številne kožne bolezni:

  • krčne žile
  • otekanje gležnjev in goleni
  • hipostazični dermatitis
  • vensko golenjo razjedo
  • tromboflebitis
  • limfedem

Kaj so krčne žile in kronično vensko popuščanje?

Krčne žile ali varice na nogah so modrikaste, zvijugane vene, ki se nahajajo v koži in podkožju. Ležijo med mišicami, ki s krčenjem potiskajo vensko kri z odpadnimi snovmi k srcu. Vzdolž ven imamo zaklopke, ki preprečujejo, da bi kri zaradi sile težnosti zatekala nazaj. Če pride do motenj v delovanju venskih zaklopk ali venske stene, začne kri zastajati, pritisk znotraj žile se poveča, vena se raztegne in zvijuga.  Krčne žile so drobne, v nivoju kože ali večje in izbočene. Pojavljajo se pri moških in ženskah. Kronično vensko popuščanje se začne, ko opazimo otekanje gležnjev, kasneje pa še rdečino goleni in vensko razjedo. 

Ali krčne žile lahko preprečim?

Krčne žile so posledica različnih dejavnikov. Največkrat nastanejo zaradi oslabljenega veziva v venski steni, ki ga podedujemo. Zato se vena razširi, venske zaklopke se razmaknejo in kri začne zatekati nazaj. Drugi pomemben dejavnik je venska tromboza ali strdek v globoki veni. Dodatni sprožilci so še debelosti,  pomanjkanje gibanja in poškodbe. Pogosto se pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb in pritiska ploda na vene v maternici, kar ovira pretok krvi proti srcu. Za preprečevanje dodatnih zapletov povezanih s krčnimi žilami svetujemo stopalne vaje, npr. razgibavanje stopal med dolgotrajnim sedenjem, športne aktivnosti kot so hoja, tek, kolesarjenje in plavanje. V kolikor vam noge otekajo, svetujemo počitek z dvignjenimi nogami, izogibajte pa se vročim kopelim, savnam, grelnim blazinam, saj topola dodatno širi žile. Priporočamo zdrav življenjski slog, izogibanje alkoholu in kajenju.
Z vsemi naštetimi ukrepi težave omilimo, ne moremo pa popolnoma preprečiti nastanka krčnih žil ali popolnoma odpraviti že razvite bolezni. Zato potrebujemo zdravljenje s kompresijskimi pripomočki in venoaktivnimi snovmi ali invazivnimi postopki kot so skleroterapija, endovenska laserska ablacija (EVLA) ali klasična kirurška operacija krčnih žil.

Storitve

Flebološki pregled z ultrazvočnim pregledom ven spodnjih okončin

Najprej se pogovorimo o vaših težavah in pregledamo spodnje okončine. Z ultrazvokom pregledamo stanje globokih in povrhnjih ven nog, tako lahko ugotovimo morebitno prisotnost krvnih strdkov ali vensko popuščanje. To je zelo pogosta bolezen, ki se kaže v obliki krčnih žil, sprememb na koži, odtekanje gležnjev ali celo kot golenja razjeda. Ultrazvočni pregled povrhnjih ven spodnjih okončin opravimo stoje, saj se tako vene napolnijo s krvjo in jih lažje opazujemo. Za boljšo vidljivost ultrazvočne slike uporabimo gel, ki ga nanesemo med sondo in kožo. Ultrazvočni pregled je ne invaziven, neškodljiv in neboleč. Tako lahko opredelimo bolezni, ki povzročajo otekanje in bolečine v nogah. Na koncu se skupaj pogovorimo o različnih načinih zdravljenja.

Skleroterapija

Odstranjevanje krčnih žil in teleangiektazij s skleroterapijo je ambulantni poseg, kjer sklerozacijsko sredstvo, ki ga lahko tudi spenimo, vbrizgamo v varikozno spremenjeno veno in namestimo kompresijski pripomoček kot je elastični povoj ali kompresijska medicinska nogavica. Po posegu lahko pacient takoj normalno hodi in opravlja vsakdanje aktivnosti. Varikozno spremenjena žila se v nekaj tednih počasi zabrazgotini in je s prostim očesom ne vidimo več. Tako lahko zdravimo tudi večje teleangiektazije. Ker je količina sklerozacijskega sredstva, ki ga lahko uporabimo naenkrat omejena, opravimo običajno 3-6 terapij, v razmiku 2-3 tedne, odvisno od obsega krčnih žil. Kompresijsko zdravljenje svetujemo še 1 -3 meseca po zadnji terapiji.

Zdravljenje krčnih žil s sklerozacijskimi injekcijami in kompresijskimi nogavicami po 3 tednih.

Lasersko odstranjevanje drobnih žilic po spodnjih okončinah

Teleangiektazije ali drobne žilice lahko zdravimo tudi z Nd:YAG lasersko terapijo. Z laserskim žarkom žilice razbijemo, naše telo jih v naslednjih tednih razgradi. Kompresijska terapija ni nujna. En mesec pred in en mesec po terapiji se ne smemo sončiti. Poseg opravimo ambulantno, isto mesto je potrebno zdraviti večkrat (2-4 x), odvisno od klinične slike, v razmikih 4-6 tednov.

Zdravljenje krčnih žil z endovenskimi metodami (laser-EVLA, radiofrekcenca-RF) ambulantno v lokalni anesteziji

Za zdravljenje večjih krčnih žil uporabljamo endovensko lasersko (EVLA) ali radiofrekvenčno (RF) zdravljenje. Poseg se opravi ambulantno v lokalni anesteziji pod nadzorom UZ. Z lasersko ali RF energijo zapremo večje krčne žile, ki ne opravljajo svoje funkcije, oziroma povzročajo kronično vensko popuščanje. Manjše, stranske veje odstranimo s t.i. miniflebektomijami, kjer  jih skozi 1-2 mm velike odprtinice v koži mehanično odstranimo. Po posegu namestimo medicinske kompresijske nogavice, bolnik lahko takoj hodi. Kompresijske nogavice nosi še nekaj tednov.

Zdravljenje kroničnih ran s sodobnimi oblogami in kompresijo

Pri zdravljenju kroničnih ran, je naprej potrebno postaviti pravilno diagnozo. Odvisno od faze celjena rane uporabljamo sodobne obloge za rane (gele, alginate, pene, hidrokoloide, obloge z dodatki srebra, medu in različnih antiseptikov). Pri venski golenji razjedi, srčnem popuščanju in limfedemih zdravimo vedno tudi s kompresijo. Na začetku zdravljenja namestimo kratko-elastične kompresijske sisteme, ki lahko ostanejo na okončini čez noč do enega tedna, ko oteklina uplahne nadaljujemo z navadnimi elastičnimi povoji ali z medicinskimi kompresijskimi nogavicami. Pomembno je, da se bolnik dovolj giba ali izvaja stopalne vaje. Pri kroničnem venskem popuščanju in limfedemih svetujemo tudi venoaktivna zdravila.

Pregled perifernih arterij s CW Dopplerjem

Periferna arterijska bolezen, kjer se arterije na spodnjih okončinah zožijo, kasneje pa lahko tudi popolnoma zaprejo, je pogosta bolezen starejše populacije. Z ultrazvokom – CW Dopplerjem in manšetami, ki jih namestimo na spodnji in zgornjo okončino izmerimo arterijske pritiske in ugotovimo kakšna je prekrvavitev udov. Poleg ročnega CW Dopplerja uporabljamo tudi MESI avtomatski merilnik pritiskov na okončinah, ki nam samodejno izračuna gleženjski indeks, ki je pokazatelj arterijske prekrvavitve. Napredovala arterijska periferna bolezen je lahko vzrok za nastanek arterijskih ali mešanih, arterijsko-venskih razjed. V takih primerih je zdravljenje drugačno. Preiskava je pomembna tudi za bolnike s sladkorno boleznijo.