Če jemljete zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi (Aspirin, Marevan, Plavix…), se morate pred posegom predhodno posvetovati s svojim izbranim zdravnikom glede prilagoditve terapije. 

Nenevarne kožne spremembe, ki so funkcionalno ali estetsko moteče, lahko odstranimo tudi s kirurškim posegom, pri čemer odstranimo spremembo v celoti ali pa le povrhnji del.

Kako poteka kirurški poseg?

Kirurški poseg poteka ambulantno v lokalni anesteziji. Predel kože, kjer bomo opravili poseg, razkužimo, omrtvimo z lokalnim anestetikom in sterilno pokrijemo. Odvisno od narave kožne spremembe jo izrežemo s kirurškim nožem v celoti ali le povrhnji del, kar imenujemo «shaving«. Zaustavimo krvavitev in rano zašijemo. Poseg ni boleč, pacient gre po operaciji domov.

Na kaj moram biti pozoren/pozorna po posegu?

Bodite pozorni, da mesta posega do odstranitve šivov (navadno 10-14 dni na trupu in okončinah, ter 5-7 dni na obrazu) ne močite. Zaščito pred soncem in izogibanje pretirani telesni vadbi svetujemo vsaj 6 tednov po posegu, saj lahko zaradi raztegovanja rane pride do povečanja brazgotine. Za čim lepše celjenje brazgotin po zacelitvi svetujemo nanašanje indiferentnega negovalnega mazila, lahko tudi silikonskega mazila ali obližev za zmanjševanje brazgotin.