Alergije kot so seneni nahod, astma, atopijski dermatitis, urtikarija, kontaktni alergijski dermatitis so pogoste kronične bolezni sodobnega časa, ki mnogim povzročajo velike neprijetnosti in težave. Nastanejo zaradi preveč burnega odgovora našega imunskega sistema na snovi, ki jim rečemo alergeni. Takojšnjo preobčutljivost izzovejo pelodi dreves, trav in plevelov, pršici v hišnem prahu, pasja in mačja dlaka, oreščki, pri otrocih tudi mleko in  jajca, kasno preobčutljivost pa izzovejo kovine, dišave, konzervansi, zdravila in podobno. Zgodnje prepoznavanje in ustrezno zdravljenje lahko težave v veliki meri odpravi.

Storitve

Alergološki pregled

Z zdravnikom se najprej pogovorite o vaših težavah, pridruženih boleznih in zdravilih, ki jih prejemate, nato sledi telesni pregled. Tako si zdravnik ustvari svojo začetno diagnozo, ki jo nato potrdi ali ovrže z dodatnimi preiskavami.

Kožno vbodni testi alergije (KVTA)

Pri tej preiskavi na kožo podlakti nanesemo kapljice različnih alergenov, ki jih z vbodom z lanceto prenesemo v kožo in opazujemo reakcijo, ki se pojavi po 15-20 minutah. Rezultati nam pomagajo ugotoviti preobčutljivost po prvem tipu alergijske reakcije, postaviti diagnozo in določiti način zdravljenja. En teden pred preiskavo ne smete prejemati sistemskih antihistaminikov.

Krpični ali epikutani testi

Testne alergene nalepimo na hrbet za dva dni. Kasno preobčutljivostjo reakcijo odčitamo po dveh in treh dneh. Ta čas hrbta ne močimo. Rezultati nam pomagajo ugotoviti preobčutljivost po četrtem tipu alergijske reakcije, postaviti diagnozo in določiti način zdravljenja.

Temp test

Test opravimo tako, da podlaket prislonimo na aparat z zvezno U temperaturno zanko (4 do 44°C) za 5 minut. Po 5 in 10 minutah odčitamo reakcijo na koži. Rdečina in oteklina kože na mestu temperaturnega intervala nam potrdita urtikarijo na mraz ali toplo.

Imunoterapija ali hiposenzibilizacija

Je metoda zdravljenja za seneni nahod in astmo pri preobčutljivosti na zgodnja drevesa, trave, plevele ali pršice. Traja vsaj tri sezone v času cvetenja trav, plevelov ali zgodnjih dreves, pri pršici pa vso leto. Izvaja se v obliki injekcij, ki jih prejemamo na 4 tedne, zadnja leta pa je v porastu oralna imuno terapija v obliki kapljic ali tablet, ki jih dajemo vsak dan pod jezik. S to terapijo skušamo zmanjšati alergijski odgovor telesa na znan alergen