Beseda kardiologija izhaja iz latinske besede cor – srce. Že ime nam pove, da gre za področje medicine, ki se ukvarja z boleznimi srca. Pomembno je, da pravočasno prepoznamo morebitne težave in jih ustrezno zdravimo. Zdravje srca najbolje preverimo s kardiološkim pregledom. Ta obsega pogovor o bolnikovih težavah in klinični pregled s poslušanjem srca s pomočjo stetoskopa, merjenje krvnega pritiska ter dodatne preiskave.

Med bolezni, ki jih zdravijo kardiologi spadajo:

  • zvišan krvni pritisk
  • motnje srčnega ritma
  • angina pektoris
  • srčni infarkt
  • srčno popuščanje

EKG preiskava

Preiskava pri kateri s pomočjo elektrod, ki jih namestimo na prsni koš in okončine spremljamo srčni utrip, frekvenco ter motnje v srčnem ritmu in znake ishemične bolezni srca.

Obremenilno testiranje

Preiskava se izvaja na prilagojenem kolesu, kjer se začetna nizka obremenitev postopno povečuje. Pri tem se spremlja  EKG in krvni tlak. Uporablja se kot preventivni pregled za spremljanje krvnega tlaka in srčne funkcije pred, med in po obremenitvi kot tudi za prepoznavanje ishemične bolezni srca in motenj srčnega ritma.

Ultrazvok srca

Izvaja se pri sumu na okvaro srčnih zaklopk, sumu na srčno popuščanje, vnetju srčne mišice ali srčne ovojnice, po infarktu, po pljučni emboliji, pri motnjah ritma, pri bolezni aorte, pri boleznih srca zaradi povišanega tlaka ali sladkorne bolezni.Ultrazvočna preiskava srca je ne invazivna klinična preiskava, pri kateri z uporabo ultrazvočnih valov prikažemo delovanje in strukturo srca. Uporabljamo jo za določitev velikosti srčnih votlin, debeline srčne stene, opredelitev krčljivosti in relaksacije srčne mišice, delovanja srčnih zaklopk ter drugih parametrov. Poznamo dva načina ultrazvočnega prikaza srca, transezofagealnega in trans torakalnega. V kardiološki ambulanti navadno uporabljamo slednjega, pri čemer pacient leži na boku, kardiolog pa si srce prikaže z ultrazvočno sondo preko kože prsnega koša. Da ultrazvočni žarki lahko dosežejo strukture pod kožo mora biti pacient od pasu navzgor gol, za boljšo prevodnost in kvalitetno sliko pa uporabljamo brezbarvni gel, ki ga nanesemo na kožo. Preiskava je neboleča. V primeru suma na redkejše strukturne bolezni srca, kot sta na primer odprt foramen ovale ali defekt pretina srčnih prekatov se odločimo za izvedbo ultrazvočne preiskave s kontrastnim sredstvom. Kontrastno sredstvo, ki ga vbrizgamo v periferno veno na roki, vsebuje mehurčke zraka, ki po krvi potujejo do srca in prikažejo pomembne anatomske spremembe, ki jih želimo dokazati. V Remedi ultrazvočno preiskavo srca lahko opravite z veljavi napotnico ali samoplačniško.

Holter EKG ali 24 urni EKG

Je preiskava s katero želimo opredeliti motnje srčnega ritma v 24 urah. Elektrode pritrdimo na prsni koš, miniaturni EKG, ki samodejno beleži 24 urni EKG, pa pripnemo okoli pasu. Na ta način skušamo dokumentirati motnje ritma, ki jih ne uspemo zabeležiti ob pregledu v ambulanti. S pomočjo računalniškega programa zdravnik analizira 24 urni EKG in se na podlagi dobljenih rezultatov odloči za zdravljenje in nadaljnjo obravnavo. Po potrebi bolnike napoti v ambulanto za motnje srčnega ritma.