Ginekologija je veja medicine, ki obravnava bolezni ženskih reproduktivnih organov (nožnice, maternice, jajčnikov) in prsi. V to kategorijo spadajo urinska inkontinenca, prolaps plevičnih organov, vnetje nožnice ali maternice, motnje menstrualnega cikla, neplodnost, rak in druge bolezni. V Remedi vam v okviru ginekoloških storitev ponujamo lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence, lasersko zdravljenje prolapsa pelvičnih organov, lasersko zdravljenje atrofije nožnice in lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice.

Lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice

O sindromu ohlapne nožnice govorimo kadar ženska spolnost s partnerjem doživljata manj intenzivno ali da ima preprosto preširoko nožnico. Sindrom ohlapne nožnice je posledica različnih vplivov na steno nožnice. Najpogostejši vzroki so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva in procesi staranja. Dosedanje zdravljenje brez invazivnih postopkov ni dalo resnih rezultatov. Operativno se sindrom ohlapne nožnice zdravi s sprednjo in zadnjo vaginalno plastiko. Po operativnih težav je kar nekaj, rezultat pa navadno bolnice ne navduši. Takega posega zdravstveno zavarovanje ne krije. Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice je uporaba laserja. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito. 

Kako deluje laser pri zdravljenju sindroma ohlapne nožnice?

Uporabljamo laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. Ta valovna dolžina s svojim fototermalnim efektom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in  endopelvično fascijo. V kolagenskem tkivu povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. Posledica tega dogajanja je, da se v področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem – vhod v nožnico ter celotna nožnica po vsej svoji dolžini – odebeli kolagen. S tem se preoblikuje tkivo okoli nožnice in nožnično cev zoži. 

Potek postopka

Z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna in ugotavljamo sindrom ohlapne nožnice. V primeru, da ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice se bolnici lahko svetuje laserski poseg. Le ta poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut. Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako da ves postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo bolnica ves čas posega nosi zaščitna očala. Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki “kljun”. Vanj vstavi 360º lasersko sondo z zlatim napršilom in v več hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje celotno vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico. Ta del postopka je posebno zahteven in ključen za izboljšanje kvalitete spolnih odnosov. 

Zaključek posega

Bolnica lahko takoj odide in se vrne k svojim vsakodnevnim opravkom. Nožnica je po posegu minimalno občutljiva. Prozoren izcedek iz nožnice traja 2 do 3 dni. Spolne odnose in kopanje v stoječi vodi odsvetujemo 1 teden. Po enem mesecu se bolnica vrne. S pogovorom in morebitnim ginekološkim pregledom ugotovimo učinek predhodnega postopka. Večinoma zadošča en postopek, po potrebi pa le tega lahko ponovimo še enkrat. 

Rezultati

95% bolnic je zatrdilo, da občutijo najmanj zmerno zoženje nožnice in s tem večjo kvaliteto v spolnosti v povprečju se je nožnica zožila za 17%. Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta, zato našim bolnicam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.

Lasersko zdravljenje stresna urinska inkontinenca (SUI)  

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih…Skupen imenovalec tega nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in ostalih mišic medeničnega dna, ob porodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva. Do sedaj smo SUI zdravili ne invazivno:

  • s treningom mišic znanim kot Keglove vaje
  • z elektro stimulacijo mišic medeničnega dna
  • s stimulacijo mišic medeničnega dna v magnetnem polju

 Invazivno oz. operativno zdravljenje:

  • z vbrizgavanjem kolagena ob sečnico
  • z napeljevanjem različnih trakov pod sečnico (TVT operacija in njene izpeljanke)
  • s plastiko sprednje vaginalne stene in šivi po Kellyju
  • z dvigom sprednje vaginalne stene po Burchu

Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja SUI pa predstavlja uporaba laserske tehnologije. Uporabljamo jo pri blagi do zmerni SUI. Klinične preiskave kažejo, da je metoda učinkovita, enostavna in predvsem varna. 

Kako deluje laser pri zdravljenju SUI?

Uporabljamo laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. Ta valovna dolžina s svojim fototermalnim efektom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in sečnico ter endopelvično fascijo. V kolagenskem tkivu povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. Posledica tega dogajanja je, da se v področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem – vhod v nožnico, izvodilo sečnice in endopelvična fascija v sprednji steni nožnice – odebeli kolagen. S tem se sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu nudi čvrsta opora in s tem tudi zadrževanje vode. 

Potek postopka

S pogovorom in z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna in grobo ocenimo stopnjo SUI. V primeru, da ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice se bolnici lahko svetuje laserski poseg. Le ta poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut. Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako da ves postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo bolnica ves čas posega nosi zaščitna očala. Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki “kljun”. Vanj vstavi 90º lasersko sondo z zlatim napršilom in v več hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico in izvodilo sečnice. S tem se poseg zaključi. Bolnica lahko takoj odide in se vrne k svojim vsakodnevnim opravkom. Nožnica je po posegu minimalno občutljiva. Prozoren izcedek iz nožnice traja 2 do 3 dni. Spolne odnose in kopanje v stoječi vodi odsvetujemo 1 teden. Po enem mesecu se bolnica vrne. S pogovorom in morebitnim ginekološkim pregledom ugotovimo učinek predhodnega postopka, napo pa le tega ponovimo še enkrat. 

Rezultati

Po 120 dneh je 94% bolnic izjavilo, da se je SUI bistveno izboljšala, 68% pa je navedlo, da so povsem suhe, nobena ni navedla neželenih učinkov.